Wykwintna kuchnia – kuchnia molekularna

W naszym obecnym świecie Ci zaczęli zwracać znacznie większą uwagę na to co jedzą. Jeszcze kilkanaście lat temu w naszym kraju istotne było przede wszystkim to, by dużo zjeść i być najedzonym. Posiłki były w wielu sytuacjach tłuste i sycące i składały się głównie z dużej porcji mięsa oraz dodatkowo ziemniaków. Dzisiaj jednakże ludzie już przejedli się takim jedzeniem i nie smakuje im ono już tak bardzo. Szukamy nowych możliwości, nowych smaków. Wolimy zjeść mniej, niemniej jednak zjeść smacznie i trzeba przyznać, że jest to zmiana na lepsze. Gust Polaków się zmienia, zmieniają się nawyki, zwracamy baczniejszą uwagę na to co jemy. Dodatkowo nasze gusta kształtują programy kulinarne, gdzie profesjonalni kucharze pokazują jak przygotowują posiłki. W ostatnim czasie bardzo popularnym trendem jest kuchnia molekularna. Sam rodzaj kuchni został wynaleziony już bardzo dawno, bo w 1988 roku, gdy dwóch naukowców postanowiło połączyć naukę z kuchnią i w ten sposób powstała nowa sztuka kulinarna. Do nas dociera ona dopiero teraz i staje się coraz bardziej popularna. Nie każdy jednakże może sobie pozwolić na takie eksperymenty, ponieważ jest to kuchnia wykwintna. W tym rodzaju specjalizują się prawdziwi mistrzowie kuchni. Bardzo ważne jest tutaj eksperymentowanie i bawienie się, bo tylko w ten sposób można wytworzyć coś rzeczywiście wyjątkowego. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością w najbliższym czasie powstanie coraz więcej restauracji oferujących kuchnię molekularną, a goście będą tam jeść rzeczywiście efektywne dania i desery.

Sprawdź też: Sous Vide.